OSG Heroes VIII.

 2012.08.30. 14:57

Folytatjuk évente visszatérő rovatunkat az OSG Heroes-t, mely hazánk legnagyobb, tizenkét éves múltra visszatekintő versenyének, az Offline Sport Games-nek a gördeszkás hőseit ismerteti meg közelebbről a nagyérdeművel. A nyolcadik bemutatásra váró deszkásunk, aki a többi meghívotthoz hasonlóan szeptember elsején a Műjégen felállított pályán méretteti majd meg magát nem más, mint Petrányi Lajos, azaz - a deszkás népség által is - ismertebb nevén Ostya.

Ismételnünk kell önmagunkat, hiszen ha Nagy Alex kapcsán szó volt az óbudai levegő jó hatásairól akkor ez Ostyára is vonatkozik, mivel ő is ezen a környéken nőtt fel, illetve itt tett szert kezdeti rutinjára, kialakuló lazítós stílusára és jóban-rosszban vele tartó barátaira egyaránt. 

OSTYA_OSG13.jpgA most 20 éves rider tisztán emlékszik még a 2006-os kezdésére, mivel mai napig őrzi első gördeszkájának a vásárlási blokkját.  Lehet már akkor érezte, hogy ez nem egy rövid idő alatt megunt kacat lesz a garázs egyik sarkába dobva. Nem is lett, hiszen Ostya ezután pár évig nyugalmasan csiszolgatta trükkjeit, melyek leginkább a technikázás irányába mozdultak el. Az ő példájából is látszik, hogy mennyire fontos talajon tökéletesen elsajátítani a trükkjeinket mielőtt versenyre mennénk vagy hatalmas dolgokról dobálnánk le magunkat. A kezdeti évek után nem sokkal a környék és a jó közeg még tovább lendítette hősünket a rögös úton. Ha már Óbuda és Békásmegyer, akkor jött Grabecz Ákos és a már ismert Explicit Mind, melyben Ostyának jutott a megtisztelő utolsó rész. Ekkor tájt történt, hogy emberünk Szurdi Jánossal is megismerkedett, aki már látta benne a lappangó trükkgyárost és a - forgalmazásában álló - spanyol BD Skateboards lapjaival és egyéb alkatrészeivel látta el. Szponzorral a háta mögött Ostya a 2010-es évben már újult erővel vetette bele magát a hazai deszkás élet hullámzó tengerébe. Az ekkor már jelentős trükkarzenállal megáldott ifjú tehetségét leginkább a S.K.A.T.E. versenyeken tudta kamatoztatni. Nyert S.K.A.T.E. játékot a The LAB skateshopban, a The LAB skateparkban, az Urban Super Heroes-on és még Kecskeméten is. A mai napig erős ellenfélként tekintenek rá még a rutinosabb trükkmesterek is. A versenyzés természetesen itt nem állt meg, hiszen a sikerek csak tovább ösztönözték a folyamatosan fejlődő, és szerencsére sérülésektől nem szenvedő srácot. Szerzett előkelő negyedik helyezést Red Bull Manny Mania versenyen, illetve harmadik helyet az Erzsébet téri skatepark nyitó rendezvényén. Rövid időn belül világossá vált, hogy Ostyával számolni kell és ezt a támogatásra fejüket adó cégek is így látták. Még 2010-ben esett meg, hogy Explicit Mind-os társaival, Virágosi Simonnal és Sima Danival karöltve a Famous Stars & Straps hazai kirendeltségének újdonsült deszkás csapatát hozták létre. Nem kellett sokat várni, hogy mások is felfigyeljenek rá és soraikba csábítsák őt. Előbb a - sajnálatos módon csupán egy évig fennálló - Rider Shop által forgalmazott Airwalk, majd a Convicted Company felügyelete alatt lévő Venture találta meg őt termékeivel. 

A szponzorok jó szokásukhoz híven megkönnyítették Ostya életét, és még erőteljesebb gyakorlás vette kezdetét mind parkban, mind pedig az eddig mumusként létező ívek, poolok, félcsövek világában. Eredménye is lett a kitartó munkának, mivel Ostya összesítettben a hetedik helyen végzett a hat állomásos Etnies Hungarian Open-en 2011-ben, mely versenyen a skateparkban és a poolban elkövetett menetek is ugyanúgy számítottak. A Havashalmi Bowl évente visszatérő jam-jein kétszer is a második helyet tudta elhozni. Az ívek annyira bejöttek Ostyának, hogy mások által ritkán csinált trükköket is begyakorolt rajtuk. Így kaparintotta meg a 2012-es Element Make It Count egyik - két íven tartott - zónájának a best trickjét egy Blunt Stall Flip Out-al. Az egyetlen komolyabb sérülése is ide köthető, ugyanis egy nagy félcsőbe való rosszul sikerült droppolás eredményeként egyszerre tört el a könyöke és az alkarja. Ezt kiheverve folytatódhatott az osztás, melyben állandó segítségére vált tettestársa és jobb keze, Soltész "Sicsi" Richárd is. A mindig kiegyensúlyozott és jó kedélyű deszkás eredményei és tehetsége fényében méltán érdemelte ki az OSG-n való - az ország 30 legrátermettebb deszkása közötti - indulás lehetőségét. 

Ostya először az OSG11-re kapott meghívást, mely megmérettetés előtt még soha nem versenyzett egy, az akkorihoz hasonló skateparkban. Mindettől függetlenül jól teljesített és csak pár hellyel maradt le a tízes döntőről. A rákövetkező évben az OSG12-re fejlődésének hála még ennél is felkészültebben érkezett és a döntőbe jutást is kiérdemelte, ahol végül a nyolcadik helyet tudta megkaparintani. Nyilvánvaló tehát, hogy Ostyának az idei körben is helye van a mindössze 14 meghívott hazai arc között. 

Emberünk az OSG után sem áll meg, hiszen az idén indult, Vans Tehetségkutató elnevezésű versenysorozaton három állomás után az első helyen áll összesítettben, de még ugyanennyi epizód hátra van, hogy kiderüljön ki lesz a végső győztes. A verseny szereplések mellett a streetelés és vele a filmezés sem kap kisebb szerepet, és ha minden jól megy rövidesen egy online megtekinthető részt láthatunk majd tőle.

Ostya pályája felívelőben van és ha marad ez a tendencia akkor egy ízig-vérig technikás deszkás válik belőle, aki lelkesedésének is köszönhetően minden terepen megállja majd a helyét legyen az skatepark, az utca vagy a mérhetetlen ívek világa. A Smirgli-vel, ahogy eddig is azon leszünk, hogy ez sikerüljön neki.

OSTYA_OSG13_TRUKK.jpg

OSG Heroes

Kernács "Töky" Ákos, Bachman Márk, Karkossiák Zsolt, Hencsei "Henkó" Péter,

Sárkány KristófVirágosi Simon, Nagy Alex

Címkék: venture bd skateboards explicit mind offline sport games airwalk rider shop petrányi ostya lajos convicted company famous stars and straps vans tehetségkutató osg13 osg heroes viii

A bejegyzés trackback címe:

https://smirgli.blog.hu/api/trackback/id/tr284727958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása