(CIKKSOROZATUNK ELŐZŐ RÉSZÉT ITT TALÁLOD)

 

El is érkeztünk a jól beharangozott 2010-es évhez, ahol talán beértek a kívánságok sokak számára. Már tavasszal lehetett híreket kapni egy úgynevezett „játszótér” tervezett megépüléséről a Városligetben. Szerencsére a hír megerősítést nyert a nyár elején, de ekkor még selytésünk sem volt – talán csak a bennfenteseknek - az ezután következő történésekről. (Jó ideje, talán a be nem teljesült vágyak miatt is, minden hasonló építkezésekről szóló mendemondák hallatán csak legyintettek a kicsit is pesszimistább deszkások.) A nyár végére jó pár újonnan készülő pályának kezdett kirajzolódni a végleges állapota. Erről árulkodtak az itt-ott fellelhető, körbekerített építkezések látványtervi táblái is. Csupán a hivatalos átadásokra kellett várni egy keveset, melyek felett már-már elmúlt a napos nyári idő, de ennyit csak el lehet nézni a választások hevében most épp ránk gondoló polgármestereknek, akik ígérgetés és félmunka helyett egészen szépen kitettek magukért. Nem mellékesen mondva a Deszkás Piknik elnevezésű kezdeményezés is nagy hatással volt a döntéshozókra. Ez is azt mutatja, hogy a gördeszkás réteg igenis képes összefogni - a tapasztaltabbak vezetésével persze- a közös ügy érdekében.

 

 

 ERZSÉBET TÉR 

 

 

 

 

Szeptemberben már egymást érték a sikeres megnyitók és átadások, néhol versennyel és meghívottakkal fűszerezve. Azt, hogy melyik parkban lehetett elöszőr legálisan gurulni a hivatalos és félhivatalos intézkedések miatt nem igazán lehet tudni, de szerintem ez nem is lényeges. Talán elsőként a város szívében, az V. kerületi önkormányzat jóvoltából megépülő Erszébet téri pályát vehették birtokba a srácok, mindezt Rogán Antal jelenlétében, egy rögtönzött takarítást és padfestést követően. A tényleges megnyitó ünnepségre még két hetet várni kellett ugyan, de érdemes volt, mivel a Monster és a Vans igazán remek hangulatot varázsolt a megjelenteknek. A kizárólag deszkásoknak készült park alacsony és időtálló betonelemei és korlátai kitűnőek a gyakorlásra még az újoncok számára is, nem beszélve arról, hogy a megközelíthetősége tökéletes, a hangulat a  régi deszkás időket idézi, és a helyszín korábban említett feszültségeinek eddig semmi jelét nem látni.

 

 

Íme néhány rövid vélemény - természetesen pozitív és negatív egyaránt - a Famous Stars & Straps csapat tagjaitól:

 

 

Virágosi Simon:

(+): "nagyon jó, hogy az elemek betonból vannak, így sokkal időtállóbbak és nem kell majd őket sokszor felújítani vagy helyrehozni, az elemk mérete is nagyon el lett találva, le a kalappal a tervezőknek, pozitívum még, hogy nincs belépődíj így semmi sem akadályozza a jövő deszkásait a fejlődésben"

(-): "szerintem a talajt azt másképp kellett volna megoldani, mert ezek a lapok elfognak mozdulni a helyükről és kisebb nagyobb rések lesznek, ami ugye a deszkásoknak nem túl nagy öröm, a piramis egyik oldaláról igencsak hiányzik egy gyorsító, na meg ugye lehetne egy döntött korlát is, hiszen az már alap elem egy parkban"

 

 

Petrányi "Ostya" Lajos:

(+): "a város szívében van, így könnyen megközelíthető, egyes alapvető dolgokat jól be lehet itt gyakorolni"

(-): "nincs döntött korlát, kevés az indító, és úgy látszik sajnos nem mindenki tud olvasni" (rolleresek, bicósokés korisok is bemennek a pályára a kitáblázott tiltás ellenére - a szerk.)

 

 

 

 KISPEST 

  

 

  

 

Időközben Kispest önkormányzata is átadta a Rhino elemekből készült pályáját, mely a táblák szerint kitiltott bringások és a közelben lakók között is negatív érzelmeket váltott ki, de szerencsére a helyén maradt. A pálya jól használható, bár az elemek tulajdonságai nem ejtettek mindenkit ámulataba, viszont tény, hogy a környékbelieknek remek lehetőség lesz a fejlődésre. Ezek mellett jó volt látni, hogy a hely a már kevesebbet, vagy egyáltalán nem deszkázó idősebb generáció tagjait is megmozgatta, mely talán a kisfélcső meglétének is köszönhető. (Sajnos nem bizonyult hosszú életűnek, de erről majd a késöbbiekben)

 

 

 

Virágosi Simon:

(+): "sajnos nem tudok sok jót írni erről a pályáról, természetesen jó, hogy megvan, de egyszerűen rosszul van összerakva az egész"

(-): "ebben a parkban van döntött korlát, ellentétben az Erzsébet térivel, de az a baj, hogy nagyon rosszak az arányok, van ami túl döntött, van ami egy talaj gap-nek felel meg, plusz van egy-két jó negyed ív és azokat is inkább a bicósok tudják használni, és használják is, mindazok ellenére, hogy a szabályzat szerint nem is lehetnének bent a pályán"

 

 

 

 

 DUNAHARASZTI 

 

 

 

 

Ezekben a napokban még a Fővárostól nem számottevő távolságban (kb. 22km) lévő Dunaharaszti is egy új pályával gazdagodott, szintén állami pénzből a gördeszkázás ismert figurája, Kosnás Robin tervezésében. A többivel ellentétben ezt a pályát a bicósok és a korisok nyugodtan használhatják, viszont az újabban mindenhol feltűnő rolleresek még mindig nem. Megszületése - ha nem is közvetlenül a belvárosi helyzetre lesz hatással – a környzetében mindenképp növelni fogja a sportolási kedvet és talán elkezdésre is ösztönöz majd sokakat, mindemelett eredményesen szinesíti a hazai skateparkok palettáját.

 

Címkék: kispest dunaharaszti petranyi lajos erzsebet ter kosnas robin viragosi simon

A bejegyzés trackback címe:

https://smirgli.blog.hu/api/trackback/id/tr852759965

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása