Heti retro [FLIP SORRY]

 2010.10.25. 00:00

Bevallom őszintén, hogy kicsit elfogult vagyok a soron következő retro filmalkotással kapcsolatban. Lehet azért is, mert anno nekem az egyik budai pláza mozitermében sikerült megtekintenem rengeteg gördeszkással egyetemben, akik szerintem szintén nehezen felejtik majd ezt az élményt, mivel csak egyszeri alkalomról volt szó. Amit a lejátszott 50 percben láthattunk, az óriási hatással volt sokakra és a sportra egyaránt, ezek után bátran merem állítani, hogy a világhíres Flip csapat, nemes egyszerűséggel "Sorry" névre keresztelt filmje a gördeszkázás egyik legnagyobb műve lett.

 

Történt ugyanis, hogy az európai gyökerekkel rendelkező, ám 94-ben Kaliforniába települő Flip Skateboards remek brigádot hozott össze, persze úgy, hogy az új székhelyen is leginkább az államokon kívüli tehetségekre helyezte a hangsúlyt. A Flip, a 90-es évek végére bővelkedett a feltörni vágyó fiatal deszkásokban és a cég ezáltal rövid időn belül meghatározó státuszban érezhette magát Amerikában, már csak egy igazán ütős filmre vágyott a nagyközönség, amit 2002-ben - több évnyi kamerázás, és rengeteg nyersanyag után - meg is kapott.  

A film első képkockáin a "műsorvezetőt" láthatjuk felkelni, akinek a személyiségénél jobban, talán senki nem tudná jellemezni a márka arculatát, ő nem más, mint a legendás brit punk zenekar a Sex Pistols frontembere, Johnny Rotten. Minden deszkást ő mutat be angol úriember módjára és persze helyenként a tőle megszokott sajátos stílusban.

Elsőként a kanadai Mark Appleyard tűnik fel, aki ezen alakításával az eddigénél is jobban véste bele magát a köztudatba, egy évre rá, 2003-ban az év gördeszkásának járó díjat vehette át. Mark a napokban váltotta le - ilyen-olyan véleményektől nem mentesen - jó öreg lapszponzorát és igazolt az Elementhez. Rotten úr kortyintása után máris érkezik a következő jómadár, névszerint Ali Boulala Svédországból, kinek az itt bemutatott stílusa leírhatatlan, a mai napig nagy kedvenc ez a pár perce. A sajnálatos módon börtönt is megjárt Ali, szerencsére még mindig áll a deszkán és ismét a Flip-nél foglal helyet. Alex Chalmers is Kanadából érkezett és a kólánál (az ital) talán csak a pool-okat szereti jobban, és szó szerint folyik bennük. Az ő személye is leginkább ezzel a videoval vált ismerté. Ami a medencék meghódítója után következik, az már több a francia eleganciánál. Az ekkor 15 éves, Toulon-i születésű Bastien Salabanzi egy új szintre emeli a gördeszkázás fogalmát. Nevét a sportban mondhatni mindenki megismerte rövid időn belül, sokan az eddigi egyik legnagyobb tehetséget látták a fiatal srácban. A hirtelen jött sztárság után fényesen ívelő, világbajnoki címekkel is ékeskedő karrierjét azonban pár évre a függőségekre cserélte, ám szerencsére ismét magunközött tudhatjuk kirobbanó formában többek között a spanyol Jart Skateboards és az Etnies színeiben. A következőkben láthatjuk még a cég törzsgyökeres alakjait, úgy mint a Vans segédletével legendává váló angol kemény gyereket Geoff Rowley-t, és a dán betyárt Rune Glifberg-et, aki szintén az ívekért és medencékért rajong és az ő részéhez egy Prodigy szám se túl gyors. Bennük sem kell csalódnunk, talán még ennyi idő elteltével is leesik egy-két áll az itt látható trükkjeiket látván. Az angliai születésű Tom Penny is a céggel együtt érkezett az államokba, majd fiatal kora ellenére óriási sikereket ért el egyedien laza stílusával és tökéletesen kivitelezett flippes trükkjeivel. Ám Bastien-hez hasonlóan a reflektorfény és a siker őt is megzavarta, elege lett a felhajtásból és pár évre európába költözött, ahol egy kis nyugalomra - többek szerint kemény drogokra - vágyott. Ezért is lehet, hogy Penny-t a 90-es évek egyik nagy eltűntjeként tartják számon, de végtére is előkerült és kalandozására már ebben a filmben is erősen utalnak, mivel elsőként egy francia faluban trükköz rommá egy mini-félcsövet, majd a hatalmas esése után a korházban magához térő Arto Saari látja őt deszkázni egyfajta hallucinációként. A trip után Arto is felébred és a finn srác igazán felteszi az i-re a pontot. Hatalmas deszkázással bizonyítja, hogy érdemes itt lennie. Tehetségére sokan felfigyeltek és mai napig meghatározó alakja a gördeszkázásnak, manapság az Alien Workshop csapatánál érzi jól magát.

A Flip tehát fejetetejére állította a világot. A siker folytatásaként 2003-ban egy hasonlóan ütős filmjük jelent meg "Really Sorry" néven, majd egészen mostanáig kellett várnunk a legújabb epizódra, a tavaly bemutatott "Extremely Sorry"-ra, mely méltó utódja az említett alkotásoknak.

 

HAJTÁS UTÁN A TELJES FILM:

 

Címkék: sorry arto saari extremely sorry geoff rowley ali boulala mark appleyard alex chalmers bastien salabanzi rune glifberg tom penny flip skateboards really sorry

A bejegyzés trackback címe:

https://smirgli.blog.hu/api/trackback/id/tr782388415

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása