Parkok a világ körül

 2011.05.03. 20:20

Parkot nem csak Budapesten tudnak ám építeni, a világ számos pontján vannak jobbnál-jobb "gördeszka-pályák". Ezekből párat összegyűjtöttünk, természetesen rengeteg pattent park nem fért bele ebbe a hat darabos válogatásba, de arra azért igyekeztünk figyelni, hogy az amerikai túlsúlyt kicsit elhallgatva minél több ország felvonuljon büszkeségeivel.

 

BLACK PEARL [KAJMÁN-SZIGETEK] 

 

A Karib-tengeren fekvő, 3 szigetből álló Kajmán-szigeteket 1503-ban Kolombusz Kristóf pillantotta meg először, akit akkor még csupán a gyönyörű természeti adottságok nyűgözhettek le. Ma már ugyanis egy több mint 5700 négyzetméteres betonból készült parkkal is rendelkezik a szigetcsoport, telis-tele pool-okkal, fél- és negyedcsövekkel és persze elég komoly háttérrel. A komplexumot olyan kivilágítás veszi körül, ami lehetővé teszi az éjszakai deszkázást, sőt, a 24 órás felügyelet is biztosított a biztonságos deszkázás és a fiatalabbak érdekében. A Black Pearl skatepark oldalában fekszik nem mellesleg a világ egyik legnagyobb hullámmedencéje, melyen a szörfösök szelhetik a hullámokat, vagy akár kezdők vehetnek pár leckét a park saját oktatóitól. 

 

 

   

 

 

 

 

SMP [KÍNA] 

 

Kína egy politikailag igencsak elszigetelt ország, elszigetelt kultúrával, és felfoghatatlanul sok emberrel. A világ legnépesebb államához dukál ugyan a világ legnagyobb skateparkja, az SMP Skate Park, de ez nem volt mindig ilyen egyértelmű. Az SMP csak 2005 óta Shanghai dísze a maga 13 000 négyzetméternyi deszkázható felületével, 5 000 férőhelyes lelátójával és óriási beton pooljával és okoz örömöt a kb. 50 000 kínai deszkás Shanghai-i képviselőinek. Az első kifejezetten ezzel a sportággal foglalkozó bolt, a Fly Streetwear 1999-ben nyitotta meg a kapuit és nem is sokkal később már a mainstreem márkákat forgalmazta az alapító, Jeff Han. 

 

 

 

 (további képek: ITT)

 

 

 

 

 

LOUISVILLE EXTREME PARK [USA] 

 

2002 áprilisában nyílt meg Kentucky állam legnagyobb parkja, melyre Tony Hawk Secret Skatepark Tour címre keresztelt film bemutatása után nyert magának országos hírnevet. (aki nem látta ezt a klasszikust, annak KÖTELEZŐ megnézni, itt részekre bontva megtaláljátok) A kínai testvéréhez képest csöppnyi, 3700 négyzetméteres betonplacc sajátja még egy 7 méter átmérőjű full-pipe, valamint egy méretes, fából készült félcső, melyet a helyiek reggel 6-tól este 11-ig tölthetnek meg trükkökkel, ráadásul az Erzsihez hasonlóan ez is a belvárosban található, de ezzel úgy érzem ki is fogytak a hasonlóságok. 

 

 

 

  

 

 

 

 

STOKE PLAZA [ANGLIA]

 

A Manchester és Birmingham között félúton található, 300 000 fő lakosú Stoke-On-Trent-et csak 1910-ben alapították, de száz évvel később már otthont is ad Európa egyik legnagyobb gördeszkaparkjának, ami nem kevesebb, mint 3000 négyzetméteren terül el. A 2005 őszén átadott, átszámítva 120 000 000 forintos beruházás igazi gördeszkás zarándokhellyé tette az amúgy egyhangú városkát, amelybe így egész évben érkeznek a környező települések sportolói, hogy beadják a park híres spotjait. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HASSELT SKATEPARK [BELGIUM]

 

A tavalyi Manny Mania amatőr győztese, Youness Amrani lehetséges, hogy párszor már elugrott Hasselt-be gyakorolni a manuált, ugyanis 2006 májusa óta a belgák egyik büszkesége -az Atomiumon kívül- a Hasselt Skatepark. A gyártó szerint -aki megegyezik az Erzsébet téri park gyártójával- ugyanis ez az első olyan európai skateplaza, ami amerikai mintára úgy épült, hogy az egész parkot be lehet adni egy hosszú sorcival. A 3000 négyzetméteres építmény korlátok, lépcsők, padkák és egy pool otthona, amelyet a város vezetése építtetett, hogy megfelelő terepet biztosítson a városban elszaporodó gördeszkásoknak, akik akkoriban erősen rászoktak a város utcai spotjaira.

"Rámpákat  és elemeket eddig is építettünk a gyerekeknek, de akkor be kellett látnunk, hogy az építkezés folyamán hiba volt nem figyelembe venni azok véleményét, akik számára a beruházás készült, hiszen a szakmai hibák miatt nem használták a pályát. Az új építkezés során természetesen mindenkivel egyeztettünk, így készült el a Hasselt Skatepark, melyet úgy terveztünk, hogy emlékeztessen városunk eredeti építészeti elemeire, amiket a park átadása után már szeretnénk gördeszka-mentesen megóvni." - nyilatkozott Herman Reynders, Hasselt akkori polgármestere az ünnepélyes megnyitón.

 

 

 

 

 

 

 

 

WAVE HOUSE [DÉL-AFRIKA]

 

Dél-Afrika legnagyobb gördeszkaparkja Durban városában található, és nem csak 4 méter magas félcsövéről, vagy óriási hullámmedencéjéről híres: a tervező ugyanis nem más, mint Tony Hawk. Az ország harmadik legnépesebb városa az egyik legkedveltebb úticélja a szörf szerelmeseinek, hiszen partjait az Indiai-óceán mossa, ami kifejezetten kellemes háttér tud lenni, ha gördeszkázni támadna kedve az oda utazóknak. Csupán a komplexum skatepark része 4000 négyzetméter, de tartozik hozzá egy óriási színpad, vízicsúszda, egy fedett, 22 és fél méter magas mászófal, és a már említett D-Rex névre keresztelt hullámmedence, ami 1 000 000 liter vizet forgat, és olyan erővel dolgozik, hogy egy olimpiai úszómedencét 80 másodperc alatt szoppantana ki. Hát, ez a Wave House Dél-Afrikából.

 

 

 

 

Címkék: parkok a vilag korul

A bejegyzés trackback címe:

https://smirgli.blog.hu/api/trackback/id/tr862802706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása