Jay Adams

 2011.03.03. 18:37

Jay

Adams

 

 

 

Jay Adams 1961. február 3-án látta meg a napvilágot a Kaliforniai Venice-ben. Fiatalkorát a hozzá hasonló helyi srácokkal egyetemben elöszőr leginkább szörfözéssel töltötte, majd az éppen születőben lévő sportág, a gördeszka őt is megindította. A hullámlovaglás ugyan megmaradt - rajta kívül viszont sokan már csak a betonon való száguldásnak hódoltak -, de az eddig mellékes szórakozásban egyre nagyobb lehetőségek és újdonságok mutatkoztak meg. Tehetsége és a sportághoz való érzéke hamar kiütközött, így elég korán a mai napig legendás Zephyr gördeszkás és szörfös csapat számotevő tagja lett. 

 

A 70-es évek végére pár sikeres versenyt és reklámot követően társaival - úgy mint, Stacey Peralta vagy Tony Alva - a tömör, de egyre növekvő gördeszkás társadalom közismert és meghatározó magját alkották. Jay lenyűgöző stílusában talán irányíthatatlan jelleme is közrejátszott, mely sajnos időközben a saját lehetőségeinek kihasználására csak gátló hatással volt. Rossz családi háttere és balhés, bulizós életmódja - melyben állandó szerepet játszott a verekedés, az alkoholizálás és a drog - sokszor bajba keverte, így szponzorai és a rivaldafény is elfordult felőle úgy, hogy Jay olykor tudatosan választotta ezt a megoldást. A közszerepléstől távol folytatta eddigi életútját, nem hagyott fel a kemény gördeszkázással vagy a szörfözéssel, de az egyéb szenvedélyeivel sem. Drog birtoklása és fogyasztása miatt többször is megjárta a börtönt. 

 

 

A most 50 éves Jay manapság kissé már higadtabban él és még mindig szeli a hullámokat valahol Hawaii partjainál, felesegé és két gyermeke társaságában. Életéről és a kezdetekről nagysikerű film is készült, Lords of Dogtown címmel, mely kötelező alkotás. A gördeszkás társadalom és kortársai máig a sportág szülőatyjaként tartják számon. Mindig is önmagáért tette azt amit tett, hogy ez utólag megérte-e, arról Jay és társai nyilatkoznak.

 

 

Címkék: zephyr jay adams tony alva stacey peralta lords of dogtown

A bejegyzés trackback címe:

https://smirgli.blog.hu/api/trackback/id/tr822707857

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása