A közel tíz éves Offline Sport Games verseny sorozatot mindig is nagy várakozás előzte meg. A szombati startig a rendezőknek és a versenyzőknek is fel kellett készülniük, hogy a közönség minél jobban érezze magát. A tavalyi rendezvényt sajnos félúton elmosta az eső, így már a gördeszka döntőre sem kerülhetett sor, ettől függetlenül a hangulat nagyszerű volt. Az OSG11 reggelén 9-10 óra magasságában az égen még brutális felhők sorakoztak, sokak fejében megfordult tehát a gondolat, hogy ennek bizony csúnya vége lesz, egy dolgot már most elárulhatok: nem lett. A vihar végig felettünk mozgott, néha egy-egy esőcsepp erejéig be is köszönt, de idén az Úr keze is benne lehetett az események körforgásában, mivel teljesen zavartalanul zajlottak le a versenyszámok.

Félve attól, hogy a tavalyi para megismétlődik, a szervezők változtattak a gördeszka street lebonyolításán. A selejtező és a döntő is úgy zajlott volna, hogy a srácok mennek egy 1 perces menetet egymás után, aztán 4-5-ös csoportba rendeződve jöhet az 5 perces jam session. A közel 30 indulóra sok idő elment volna, ezért a selejtezőben csak jam-ek pörögtek le, de a döntőben mindenki kapott saját menetet is. Az öttagú zsűri 1-50-ig pontozott, a legmagasabb és a legalacsonyabb pontszám kiesett. Dél körül már mindenki a helyén volt, a pálya fél 12 fele fel is száradt, így bele lehetett csapni a lecsóba. (Gratulálunk a BMX street, BMX flatland és az Inline számok indulóinak és győzteseinek is, de a hely szűke és a blog tartalma miatt, róluk most kevés szó esik.)


A deszkások tehát felsorakoztak, ám az indulók között egy meglepetés figura is jelen volt. A Convicted-es (COC) Tóth Bálint helyett nem más, mint a szintén "veterán" státuszba sorolható Hencsei Péter droppolhatott a pályára. Henkó szinte minden eddigi OSG-n és fontosabb versenyen elindult, kivéve ha sérülés nehezítette meg a dolgát, jelenléte tehát megkérdőjelezhetetlen. Kernács Ákossal egytemben Ő is a sportág nagyöregje, a közel 20 éves deszkán töltött pályafutása alatt Henkó mindig is kitett magáért pályán kívül és belül is. A mostani teljesítményére, főleg így negyven felé járva se lehet panasz: kickflip indy grab a funboxon, 360 flip át a piramison, és persze ezek mellett volt még egy pár tipik Henkó-trükk, de azok neveit szerintem csak Ő ismeri... A döntőbe idén sajnos nem jutott be de tiszta szívből gratulálunk neki, és reméljük még évekig felcsillan a smirglijébe vágott Henkó felirat.

A selejtezőben nagyon jó teljesítményeket láthattunk, volt itt Dézsi Gergő féle flip board, Bachman-os fakie full cab flip a piramison át, ugyan itt Gajda Ati bigspin flippet vert be, de Milányi Daninak is megvolt a hardflip. Számomra a selejtezők meglepetés embere a mindössze 16 éves, Famous S&S és BD Skateboards szineiben induló Sima Dániel lett: Dani megérdemelten jutott 5-ik helyen a döntőbe, mivel az 5 perces jam session alatt kevés rontott, de annál több értékelhető trükkje volt (piramis át 360 flip, döntött korlát crooked grind, egyenes patka bs tail, piramis teljesen át flip talajra) hogy csak egy párat említsünk. Azért is emeltem ki Danit, mert a döntőben sajnos már nem volt ekkora szerencséje. A kezdő drop után a pálya hibája miatt elcsúszva, Dani a funbox fém döntött padkájának esett, és pár cm-en szétnyílt a sípcsontját fedő bőr, ezek után illedelmesen befejezte menetét és még a jam sessionben sem állt meg, viszont a fájdalom erősebb volt, sebét a helyszíni mentősök bekötötték és elmúlt a baj, de az eredményére sajnos kihatással volt ez az eset. Reméljük jövőre teljes gőzzel bizonyíthat! Szerencsétlenül járt a szintén BD Skatebords-os Varga Zsolt is, aki még elindulni sem tudott, mivel a gyakorlás alatt egy döntött korlátos csúszást rosszul szedett le, és a deszka elég keményen a térdéhez vágódott. A döntőbe a 30 indulóból csak 10-en jutottak, sorrendben: Karkossiák Zsolt (140 pont), Bachman Márk (130p), Dézsi Gergely (130p), Sárkány Kristóf (129p), Turcsik Viktor (119p), Sima Dániel (116p), Thorpe Samu (111p), Gajda Attila (109p), Vilics Viktor (109p). 

 


A döntő sem volt esés-mentes, a talán legrutinosabb Karkossiák Zsoltnak is kijutott a fájdalomból, ő a döntő menet kezdésének egy 360 flippel akart a legnagyobb döntött falba belegurulni, ám deszkája kiment alóla, a hatalmas fém korlát oldalának zuhant. A döntött fal tetején álló Töky egyből Zsolt segítségére rohant, és próbált enyhíteni az izomfájdalmon. Zsolt hátát még sokáig fájlalta és sajnos ő sem tudott emiatt tökéletes menetet menni, de a jam alatt még azért láthattunk pár trükköt Zsola tarsolyából. Mivel az értékelésnél leginkább az 1 perces menet alatt beadott trükkök számítottak, így az került az első helyhez közel, aki hibátlanul tudott végiggurulni. Így is tett Sárkány Kristóf, aki egy trükk kivételével hibátlanul vette az akadályokat és laza trükkjeivel (piramis padkjája bs tail, piramison fakie full cab és bs flipp, döntött padka 5-0 grind, és korlát fs board) bebiztosította magának az első helyet.

A Best Trick helyszinéül a piramist választották a srácok. Hatalmas trükkök csattantak az eltelt 10 perc alatt. Katz Dave például gyönyörű nollie bs heelflipben szálta át a piramist, de még ez is kevés volt Bachman úr switch bigspin heel-jéhez, ami idén a győztes trükk lett. Külön említést érdemel, hogy a tavalyi évhez hasonlóan idén is Offline életmű-díjat vehetett át egy olyan szemény, aki életét a sportnak szentelte. Giczi Dávid után a nem régiben nálunk is bemutatott Kernács Ákos Bulcsú, azaz Töky kapta idén ezt a díjat.  
 

Az OSG11 tehát rendre lezajlott, a hangulatra igazán nem lehet panasz viszont van még olyan dolog amin érdemes lenne változtatni. A pálya és a talaj akadályai például sok versenyzőt zavartak a jó teljesítményben, míg a hazai srácok akár a vérüket is adták egy-egy trükkért, addig az európai DC csapat megjelent része (többek között a kiváló Ruben Garcia) a pályára hivatkozva át sem gurult azon. A másik számomra kissé fájó pont a díjazás. Természetesen nem szeretnék az Offline pénztárcájában turkálni, de érdekességképp elmondom, hogy míg az OSG4-en gördeszka kategóriában első helyen végzett harcos még 120 ezer forinttal lett gazdababb, addig a rákövetkező évben Karkossiák már csak 80 ezret rakhatott zsebre a győzelemért cserébe. Ami még önmagában nem is lenne érdekes, de utóbbi díjösszeg a mai napig nem változott. Összeségében az OSG-jelenségről csak annyit, hogy sokan éreznék magukat jobban az ország legnagyobb extrém sportfesztiválján, ha azoknak is szólna ez a rendezvény, akikről tulajdonképpen szól. 
 


 Gördeszka Street eredmények  

 1.Sárkány Kristóf (The Lab, Vans)   267pont 
2.Turcsik Viktor (Nike SB, COC) – 263p
3.Karkossiák Zsolt (Burn, Coreshop, DC, Famous, G-Shock, Pepper) – 261p
4.Bachman Márk (Criminal Skateshop, Fallen) – 258p
5.Dézsi Gergő (Vans, Sima Skateboart) – 242p
6.Gajda Attila (Ollie Skateshop) – 213p
7.Macsu Ferenc (Nike 6.0, COC) – 185p
8.Thorpe Samu – (Nike 6.0, COC)- 179p
9.Vilics Viktor (Harlee Shop, Jart) – 177p
10.Sima Dániel – (Famous, BD Skateboards) - 166p

 Döntőbe nem jutottak, sorrendben 

Nagy Alex - 108
Mihályfi Dávid - 100
Katz Dávid - 98
Petrányi Lajos „Ostya” - 97
Kernács Ákos Töky - 91
Hencsei Péter - 90
Szolnoki Soma - 90
Gál Attila - 87
Motyovszki Róbert - 87
Forray Péter - 86
Kaposi Dávid - 85
Milány Dániel - 84
Katona Péter - 83
Tóth Dániel - 81
Magyar László - 77
Szabó Gergő - 68
Diószegi Zsolt „Menyus” - 65
Szikora Bálint -
Varga Zsolt -
Tóth Bálint -

Best Trick: Bachman Márk  - Switch Fs Bigspin Heelflip át a piramison

 

Címkék: osg karkossiak vilics viktor toky osg heroes kernacs bachman márk sarkany kristof turcsik viktor dezsi gergo gajda attila macsu ferenc thorpe samu sima daniel

A bejegyzés trackback címe:

https://smirgli.blog.hu/api/trackback/id/tr802255455

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása